perjantai 28. maaliskuuta 2008

TINAIMUNAUHA


Tinaimunauha on pintaliitostekniikas-
sa se ainoa oikea juotteenpoistoväline.
Imupumput vie ohuet piirilevyn johtimet mennessään. Tinaimunauhaa tulee säilyttää ilmatiiviissä kotelossa, koska se hapettuu aivan samoin kuin piirilevykin. Toinen tärkeä seikka sen käytössä on juottimen lämpötila. Juottimen lämpötilan tulee olla jonkin verran korkeampi kuin juotossa, jolloin juotteen poisto tapahtuu nopeasti, eikä lämpö ehdi levitä ympäristöön. Ja vielä; nauhasta ei pidä poistaa kaikkea aikaisemmin imeytynyttä aluetta, vaan uusi imu suoritetaan imualueen rajakohdassa, jossa on jo hiukkasen juotetta. Juote johtaa paremmin lämpöä kuin pelkkä
imunauha. Kuvan mukainen imunauha on kokemukseni
mukaan paras. Sitä myy ELFA.

FLUX


Flux eli juoksute on juottamisen apuaine. Sitä on kuitenkin käytettävä varoen, ja jos juotteessa oleva hartsi (rosin) riittää juotteen onnistumiseen, ei fluxia tule käyttää. Fluxin jäänteiden hapettuessa kytkentään tulee johtavuutta kohtioiden välille ja niistä tulevia vikoja on hankala löytää. Näin tapahtuu kun nykyiset mikropiirit ovat fet rakenteisia ja tuloimpedanssit ovat silloin useita megaohmeja. Oikea tapa on pestä kaikki jäännös fluxit kytkennästä pois.

tiistai 18. maaliskuuta 2008

JUOTTEEN VAHVUUDEN VALINTA


Nuo kolme erivahvuista juotetta riittävät hyvin nykyisiin elektroniikkajuotoksiin.

JUOTOSTARVIKKEET


Tuosta luettelosta puuttuu vielä fluxin poistoon tarkoitettu nesteellä täytetty pensselikynä, mutta otan sen esille jatkossa.

SUURENTAVAT PANTALASIT


Pantalaseja käytettäessä säilyy ns. "syvyysnäkö" (stereonäkö), joka on tärkeä pieniä kohteita juotettaessa.

JUOTTIMEN KÄRJEN PUHDISTIN


Varsinkin lyijyttömän juotossa kärjen suuri lämpötilavaihtelu on tuhoisaa juottimen kärjelle. Itse olen käyttänyt metallivillaa jo useita vuosia, enkä vaihda käytäntöäni märkään sieneen.

sunnuntai 16. maaliskuuta 2008

ATULAOTE SOT23-kotelosta


Tässä sitten nähdään kuinka näppärää on SOT23-kotelon käsittely muodoilluilla pinseteillä.

ATULAOTE KONDENSAATTORISTA


Kuvasta nähdään kuinka muotoilluilla kärjillä voidaan palakomponentti sijoittaa. Kärjet voidaan painaa alustaa vasten, jolloin niiden liikkuminen käden epävakauden vuoksi estyy ja komponentin asettelu helpottuu. Näinhän ei voida tehdä teräväkärkisillä atuloilla. Siksi sellaiset atulat sopivat vain nenäkarvojen poistoon ! ! !

ATULAT (PINSETIT) SMD-komponenteille


Tässä oikeat pinsetit pintaliitoskomponenttien käsittelyyn. Itse tykkään tuosta käyristetystä mallista.

J-kärjen käyttö


Kuvassa olen esittänyt tilanteet, jotka tulevat eteen juotettaessa erikokoisia komponentteja. Normaaleja juotoskärkiä on aina esillä useita ja niistä valitaan aina tilanteeseen sopiva. Tällä terällä tehdään kaikki SMD-juotokset, vain lämpötilaa muutellen.

JUOTTIMEN MUOTOILTU KÄRKI


Tässä on se minun oivallukseni, millaisen juottimen kärjen tulee olla, jotta lämpöenergiaa saadaan aina siirtymään sopiva määrä juottokohteeseen. Samalla tulee myös huomioiduksi juottimen ergonominen käyttö. Saadaan juottavan käden asento oikeaksi !

HAKKO 900S juotin


Tämä juotin on tehnyt mahdolliseksi harrastukseni SMD-tekniikalla. Sen kärki on riittävän ohut pientenkin juotosten tekemiseen. Kun vielä voin käyttää sitä omalla virtalähteellä, tiedän tarkasti, mikä on kärjen lämpötila milläkin käyttöjännitteellä. Suoritan juottimen kalibroinnin riittävän usein. Juotinkahvan hinta on alv:n kanssa noin 60€. Edellinen juotin kesti yli kolme vuotta ja usein se on jäänyt yöksikin päälle.

JUOTTAMISVÄLINEET


Tuo tyhjötarttuja ei ole välttämätön, koska komponentteja voi siirrellä atuloilla eli pinseteillä. Lisäisin joukkoon vielä "luupin" eli suurennuslasin , jota käyttäen mikropiirien kohdistus helpottuu ja juottamisjälkeä voidaan tarkastella.

Elektroniikkaharrastuksen edistäminen


Tarvitaan tietysti muitakin laitteita ja mittareita, joita esittelen tässä matkan varrella ja blogin muissa osissa. Käden ja silmän yhteistoiminnalle laitan kyllä erittäin suuren arvon kunnollisten juotosten syntymiselle.

SMD-tekniikan käyttö


Tässä syntyy pieni pintaliitoskytkentä taiteilijan näkemänä !

lauantai 15. maaliskuuta 2008

TANEN JUOTOSOPISTO; kansilehti


Tähän lähtee tulemaan kuvakertomus kuinka helppoa on juottaa SMD-komponentteja !