perjantai 18. heinäkuuta 2008

TANEN JUOTOSOPISTO Lyijytön elektroniikka




Kun samaa juottimen terää käytetään jyijyisellä juotteella, että lyijyttömällä juotteella juottamiseen, on kaikki juotokset lyijyisiä. Näin siitä syystä,
koska sallittu lyijyn määrä on minimaalisen pieni juotoksessa.
Erillisten juottimien käyttö taas johtuu erilaisista juotoslämpötiloista.

torstai 17. heinäkuuta 2008

TANEN JUOTOSOPISTO Juottojen lämpötilat


Tässä on erään lähteen mukaiset koneellisten juottojen lämpötilat. Käsijuotossa juottimen kärjen lämpötila voi olla jonkin verran korkeampi, koska juotosalue on pistemäinen ja juotosaika melko lyhyt.
Kokemukseni mukaan 270 astetta lyijyisellä juotteella ja 300 astetta lyijyttömällä juotteella ovat hyviä ohjelämpötiloja. Yleensä käytetään liian suuria lämpötiloja, jolloin juotteen apuaineet ( FLUX tai hartsi (Rosin)) palavat ja menettävät näin merkityksensä.
Lyijyinen tai lyijytön juote, kummallakin komponentti tarttuu piirilevyyn kun on juottamisen taitoa hankittu riittävästi. Käden ja silmän yhteistoiminta on tärkein !
HUOM ! Seuraavaksi on tarkoitus kehitellä MFL-koteloisen piirin juottamiseen vihjeet.

keskiviikko 16. heinäkuuta 2008

TANEN JUOTOSOPISTO SOT23-kotelon irroitus, vaihe 4


Tässä sitten halutaan saada transistori ehjänä irti ja uusiokäyttöön. Silloin lämmitetään kotelon kahta liitintä yhtäaikaa ja työnnetään juottimella transistori pois paikaltaan. Näin helposti tämä tapahtuu !

tiistai 15. heinäkuuta 2008

TANEN JUOTOSOPISTO SOT23-kotelon irroitus, vaihe 3


Kuvassa transistoria on käännetty 90 astetta. Nyt voitaisiin irroitusta jatkaa taivuttelemalla koteloa edestakaisin, niin että toisella sivulla olevat liittimet katkeavat, tai suorittaa lopullinen irroitus juottimella. Tämä menetelmä tulee kysymykseen silloin, kun transistori on ehjä, ja tarvitaan sitä johonkin toiseen kytkentään.

sunnuntai 13. heinäkuuta 2008

TANEN JUOTOSOPISTO SOT23-kotelon irroitus, vaihe 2


Sulatetaan juote transistorin liittimestä, siltä laidalta, jossa niitä on vain yksi. Kun juote on sulaa, viedään juottimen kärki pois ja nostetaan liitin irti levystä terävällä veitsen kärjellä.

TANEN JUOTOSOPISTO SOT23-kotelon irroitus, vaihe 1


SOT23 koteiloisen transistorin irroitus on helppoa. Juotin jälleen noin 400 asteen lämpötilaan, jolloin juotokset kuumenevat nopeasti. Transistorin kahden liittimen puolelta poistetaan juotteet imunauhalla. Näin siksi, että seuraavassa vaiheessa liittimet eivät vääntäisi juotostäpliä irti levystä.

perjantai 11. heinäkuuta 2008

TANEN JUOTOSOPISTO SO-piirin irroitus, vaihe 9


Tässä sitten mikropiirille paikka, johon se voidaan asentaa. Kuvasta näkyy, että yhtää juotostäplää ei ole irronnut, joten tarkoitus on saavutettu.

TANEN JUOTOSOPISTO SO-piirin irroitus, vaihe 8




Piirin irroituksen ja juotteen poiston jälkeen jää levyyn juotoksen apuaineen hartsin jäänteet. Ne voidaan liuottaa tarkoitukseen sopivalla nesteellä ja sitten poistaa esimerkiksi vaatepalalla.

torstai 10. heinäkuuta 2008

TANEN JUOTOSOPISTO SO-piirin irroitus, vaihe 7


Tinaimunauhalla otetaan vanhat juotteet piirilevyn täplistä pois. Imunauhan käytössä on huomioitava, että nauha imee parhaiten siitä kohtaa, jossa on jo hieman juotetta. Näin nauhaa ei tule katkaista siten, että kaikki vanha juotealue lähtee pois, vaan nauhan päähän jää vähän aluetta, jossa on juotetta.

TANEN JUOTOSOPISTO SO-piirin irroitus, vaihe 6

Näin siististi on piiri irronnut levystä. Tehdään vain puhdistustoimet enen uuden piirin asennusta.

TANEN JUOTOSOPISTO SO-piirin irroitus, vaihe 5

Kun liittimet ovat katkenneet, kerätään jäänteet juottimen kärjellä pois.

keskiviikko 9. heinäkuuta 2008

TANEN JUOTOSOPISTO SO-piirin irroitus, vaihe 4

Kun kaikki liittimet sivulta ovat irroitetut, käännellään piiriä varovasti edestakaisin kunnes liittimet toiselta sivulta katkeavat. Kokemukseni mukaan tämä toiminta ei irroita piirilevyn juotostäpliä.

TANEN JUOTOSOPISTO SO-piirin irroitus, vaihe 3


Näin jatketaan liittimien irroittelua yksi kerrallaan. Juottimen ohut kärki (0,2mm) ja sen J-muoto sopivat erittäin hyvin tällaiseen toimintaan.

TANEN JUOTOSOPISTO SO-piirin irroitus, vaihe 2

Nyt vedetään juotinta varovasti piiristä poispäin, jolloin piirin liitin kuumenee nopeasti ja juote piirilevyssä sulaa. Tämä nopea sulaminen estää lämpöä siirtymästä piirilevyyn ja juotostäplä ei näin irtoa. Kun pieni kiristys piiristä ulospäin on vaikuttamassa, irtoaa liitin juotoksesta pois. Kuvasta nähdään jo irronnut liitin. Jatkuu vaiheella 3.

tiistai 8. heinäkuuta 2008

TANEN JUOTOSOPISTO SO-piirin irroitus, vaihe 1

Vioittuneen piirin irroitus piirilevystä rikkomatta piirilevyä on taitoa vaativa tehtävä. Näin siksi, että piirilevy on hyvin paljon arvokkaampi kuin rikkoutunut mikropiiri. Olen kehitellyt itselleni menetelmän, jolla tehtävä onnistuu hyvin. Käytössäni on tietysti ohuella 0,2 mm terällä varustettu juotin. Kärjen olen taivuttanut J-muotoon. Ensiksi juottimen lämpötila nostetaan noin 400 asteeseen. Seuraavaksi J-kärki työnnetään liittimen ja piirilevyn väliseen koloon, ja siirrytään vaiheeseen 2.